

BIG DATA: DATA SCIENCE AND BUSINESS ANALYTICS

5th Edition - 2021

The calendar may have adjustments. Please confirm dates with the final calendar handed in on the 1st day of the program.

Module	Faculty	Month	Day	Week Day	Schedule
Program Opening (1h)	Miguel Godinho de Matos				17h00 - 18h00
Environment Setup and Configuration (1h)		9	Friday	18h00 - 19h00	
Overview of Big Data, Data Science and Business Analytics (2h)				19h00 - 21h00	
Introduction to R Statistical Programming (4h)	Miguel Godinho de Matos	Rodrigo Belo April Godinho de Matos Godinho de Matos	10	Saturday	09h30 - 13h30
Big Data Tools Ecosystem (3h)	Rodrigo Belo		15	Thursday	17h00 - 20h00
Big Data Tools Hands-On (4h)			16	Friday	17h00 - 21h00
R for Business Analytics Hands-On Part I (4h)	_		17	Saturday	9h30-13h30
Review of Statistical Analysis with Applications in R (2h)			22	Thursday	17h00 - 19h00
Descriptive Statistics and Visualization of Large Datasets (2h)	 Miguel Godinho de Matos 				19h00 - 21h00
Basic concepts of Data Mining, Machine Learning, Supervised and Unsupervised Learning (1h)	Miguel Godinho de Matos		23	Friday	17h00 - 18h00
Supervised Learning for Predictive Analytics in Business Applications (3h)					18h00 - 21h00
R for Business Analytics Hands-On Part II (4h)	Rodrigo Belo		24	Saturday	09h30 - 13h30
Building our First Predictive Model	Miguel Godinho de Matos		6	Thursday	17h00 - 21h00
Model Fit, Over Fit and Performance Evaluation (4h)	Miguel Godinho de Matos	7 8 13 14 15 May 20 21 22 28	7	Friday	17h00 - 21h00
Advanced Topics (4h)			8	Saturday	09h30 - 13h30
Data Science Team Work (3h)			13	Thursday	17h00 - 20h00
Causality, Correlation and Unobserved Effects (4h)	Pedro A. Ferreira		14	Friday	17h00 - 21h00
Causality in Observational Data Part I (5h)			15	Saturday	08h30 - 13h30
Causality in Observational Data Part II (3h)				Thursday Friday	17h00 - 20h00
Randomized Experiments (3h)					20h00 - 21h00
					17h00 - 19h00
Case Studies (6h)	Miguel Godinho de Matos		21		19h00 - 21h00
	Pedro A. Ferreira		22	Saturday	09h30 - 13h30
Data Science Team Work (3h)	Miguel Godinho de Matos		28	Friday	17h00 - 20h00
Closing Ceremony				ТВС	

Duration: 70 horas

Program Direction:

Miguel Godinho de Matos - Ph.D. in Telecommunications Policy and Management and a M.Sc. in Engineering and Public Policy from Carnegie Mellon University. Assistant Professor of Information Systems and Management at Católica Lisbon School of Business & Economics. He is also a visiting research scientist at the Heinz College from Carnegie Mellon University. Miguel's work has been accepted for publication in top journals such as Marketing Science, Management Science and Management Information Systems Quarterly as well as top peer-reviewed research conferences such as the International Conference of Information Systems, the IEEE Conference on Social Computing and the Economics of Digitization Seminar Series of the National Bureau of Economic Research.

Pedro A. Ferreira - PhD in Telecommunications Policy and Management from Carnegie Mellon University and a Master in Electrical Engineering and Computer Science from the Massachusetts Institute of Technology (MIT). Associate Professor of Economics of IT and Public Policy at the Heinz College and at the Department of Engineering and Public Policy, Carnegie Mellon University (US). Pedro works regularly with major telecommunications firms in Europe, Asia and in the US, in consulting projects focusing on using social media for viral marketing and for active churn management. Prior to joining academia Pedro served as Director of the Portuguese Knowledge Society Agency supervising all public investment in ICTs between 2005-2010. He also worked as a post-doctoral fellow at the School of Information, University of California, Berkeley.